[...] wystarczającego kontaktu ze słońcem. Podsumowanie Czyli witamina K2 ma wpływ na kluczowe parametry zdrowotne związane z odpowiedzią na węglowodany lub białko w ustroju człowieka, poprawia wrażliwość insulinową. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Podane wyżej parametry należy interpretować [...]
[...] Connor J. z 2013 .r uczestnicy zawodów lekkoatletycznych odpowiadali na pytania (wywiad lub online). Kolejny raz tylko 2 osoby z 212 (119 mężczyzn, 93 kobiety, średni wiek 20.8 r.) zgodziłoby się na prezentowany w dylemacie Goldmana układ. Jednakże, gdyby nie było konsekwencji (śmierci) wskutek użycia nielegalnych PED, aż 25 osób z 212 [...]
[...] różne choroby oraz śmierci (z różnych przyczyn). Co zwiększa rozpad mięśni i stan zapalny? Np. bieganie, triatlon, długotrwałe pływanie i każdy inny wysiłek, do którego człowiek nie został dostosowany ewolucyjnie. Niestety z niewiadomych względów promuje się obecnie bieganie długodystansowe, które wcale nie jest zdrowe dla większości ludzi [...]
[...] samej “czarnej liście” znajdowały się białka serwatkowe, enzymy, odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe. Do dzisiaj spotykam ludzi, którzy obawiają się jakichkolwiek dodatków do żywności. Nieważne, iż będzie to kreatyna, BCAA lub inne aminokwasy. W badaniach można przeczytać, iż wspomniane produkty są zdrowe i pożyteczne nie tylko [...]
[...] (podskórne, trzewne – ulokowane w tułowiu, wewnątrzmięśniowe itd.), fosfokreatyny (wytwarzanie ATP przez kilka sekund pracy). Wg J. Guzka w „Patofizjologii człowieka w zarysie”, na całkowity wydatek energetyczny (total energy expenditure, TEE) składają się: BMR (ang. Basal metabolic rate), czyli podstawowa przemiana materii; [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] wpływa na syntezę białek mięśniowych. Badano wpływ dystrybucji białka na 24-godzinną syntezę białek mięśni szkieletowych u zdrowych dorosłych mężczyzn i kobiet (8 osób; wiek: 36,9 ± 3,1 lat; BMI: 25,7 ± 0,8 kg / m2). Zastosowano podział: równomierna ilość protein w 3 posiłkach: 31,5 ± 1,3; 29,9 ± 1,6 i 32,7 [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Cytrulina jest aminokwasem, z którego powstaje l-arginina. W badaniach naukowych wykazano, iż l-cytrulina jest skuteczniejsza dla zwiększania stężenia l-argininy w porównaniu do podawania samej l-argininy. Podsumowanie Wyniki te sugerują, że krótkoterminowa suplementacja [...]
Nasze ciało zmienia się wraz z wiekiem i nie chodzi tu tylko o pojawienie się zmarszczek. Spada masa mięśniowa, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, a przyczynami m.in są: malejące zapotrzebowanie na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
Możesz sobie nie zdawać z tego sprawy, ale styl życia i każdy z nawyków ma duży wpływ na Twoje zdrowie, a to oznacza, że o wielu kwestiach możesz decydować Ty sam. Udar mózgu jest jednym z częstych powodów śmierci w naszym społeczeństwie i choć jego przyczyn jest wiele, to wiedz, że zmieniając swój styl życia, możesz się przed nim nieco uchronić. [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Niezależnie od tego, czy odchudzasz się dla zdrowia, czy osobistych preferencji sylwetkowych, tłuszcz na brzuchu to spore wyzwanie i jedna z pierwszych rzeczy, których chciałybyśmy się pozbyć. Obowiązkowe artykuły do przeczytania Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Forma plażowa dla nastolatki - jak wyglądać [...]
Spora część kobiet po 50. roku życia zaczyna mieć kłopoty z układem kostnym. Co więcej, problem ten dotyczy kobiet, niezależnie od tego, czy są one aktywne fizycznie, czy też nie. Należałoby w tym momencie postawić pytanie, dlaczego tak się dzieje? Niejednokrotnie już na łamach SFD poruszałem kwestie treningu siłowego i jego doskonałego wpływu [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
[...] Waga wskazuje, iż młodzieńcowi brakuje jeszcze 10-15 kg do pułapu minimalnego, aby móc pomyśleć o redukcji tkanki tłuszczowej, Redukowanie tkanki tłuszczowej w młodym wieku, gdy wszystko wskazuje, iż jest to niepotrzebne – może wywołać problemy hormonalne (z tarczycą, hormonami płciowymi np. testosteronem i układem HPTA, hormonem wzrostu [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
[...] ostatnio, zastanawiasz się pewnie, co jest nie tak. Dobrze jesz, nie objadasz się, realizujesz zadane treningi… Zdawałoby się, że wszystko robisz książkowo. Czy to wiek? A może geny? Być może. Ale zanim usiądziesz wygodnie w fotelu rozkładając ręce, bo nic nie poradzisz, bo taki wiek, bo takie geny, spójrz na poniższe potencjalne [...]
[...] cukrzycy i kancerogenezie. Okazało się, że rozpad białek (mierzony poprzez znakowaną leucynę i fenyloalaninę), utlenianie leucyny i synteza białek zmniejszały się wraz z wiekiem w tempie 4-5% na dekadę. Masa beztłuszczowa była ściśle skorelowana z obrotem białka w ustroju i spadała o 3% na dekadę. Synteza białek mięśniowych również spadała [...]